Dobrý den!
Na rostlině se mi objevili takovéto „nafouklé“ mšice.
Jsou větší než normálně a většina již má na zadečku vykousaný otvor po vosičce.
Možná je to všeobecně známo, ale takovouto mšici neodstraňovat.
Má li někdo zájem, tak sledujte 24:25 +.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1065 ... 220400017/
PS: Pořad bohužel uvádí 3,14čus Filip Čapka. (číslem 3,14 je logicky myšleno Pí)
Strato3 _ 2016
- Strato3
- Stálý člen
- Příspěvky: 177
- Registrován: 20 lis 2014 20:29
- Reputace: 73
- Obrázky: 0
- Bydliště: Liberec
Re: Strato3 _ 2016
Dobrý den přátelé !
Poslední dva teplé a slunečné týdny přispěli k tomu že i v Liberci bylo co sklízet.
Doposud to bylo jen takové paběrkování k okamžité konzumaci.
Tohle je úroda za poslední týden.(+- 4,5 kg. na fotce není vše)
Bohužel toho mám ještě minimálně dvakrát tolik před dozráním a tak se modlím za sluníčko.
A protože tu bylo tento víkend nehezky, vrhl jsem se do zavařování a vaření.
Omáčky jsou zatím jen Habanerová, švestková, nektarinková a T.M.S. plus sušená rajčata.
(Ta poslední je dle mého naprosto dokonalá)
Kašlala a kýchala celá rodina.
Ještě plánuji nějakou z dýně Hokaido atd.
Mám ještě nějaké přebytky, tak možná nasuším, nebo zamrazím.
V loňském roce jsem zavařoval a omáčkoval směs různých druhů chilli.
Letos je vše jedno druhové. Proto postupně přidávám do mrazáku Aji pine... a lemon drop a až jich bude dostatek uvařím něco jen z nich.
Během roku jsem nakupoval všelijaké octy, protože nechci chuť Aji zatlouct nějakým obyč. kvasným lihovým.
Jen by se ty Aji mohli nějak domluvit a dozrávat najednou a né že obden seberu jeden až dva plody.
Přeji Vám bohatou úrodu!!!
Strato3
Poslední dva teplé a slunečné týdny přispěli k tomu že i v Liberci bylo co sklízet.
Doposud to bylo jen takové paběrkování k okamžité konzumaci.
Tohle je úroda za poslední týden.(+- 4,5 kg. na fotce není vše)
Bohužel toho mám ještě minimálně dvakrát tolik před dozráním a tak se modlím za sluníčko.
A protože tu bylo tento víkend nehezky, vrhl jsem se do zavařování a vaření.
Omáčky jsou zatím jen Habanerová, švestková, nektarinková a T.M.S. plus sušená rajčata.
(Ta poslední je dle mého naprosto dokonalá)
Kašlala a kýchala celá rodina.
Ještě plánuji nějakou z dýně Hokaido atd.
Mám ještě nějaké přebytky, tak možná nasuším, nebo zamrazím.
V loňském roce jsem zavařoval a omáčkoval směs různých druhů chilli.
Letos je vše jedno druhové. Proto postupně přidávám do mrazáku Aji pine... a lemon drop a až jich bude dostatek uvařím něco jen z nich.
Během roku jsem nakupoval všelijaké octy, protože nechci chuť Aji zatlouct nějakým obyč. kvasným lihovým.
Jen by se ty Aji mohli nějak domluvit a dozrávat najednou a né že obden seberu jeden až dva plody.
Přeji Vám bohatou úrodu!!!
Strato3
- wlasta1
- Stálý člen
- Příspěvky: 579
- Registrován: 07 led 2015 05:35
- Reputace: 266
- Obrázky: 0
- Bydliště: Hradec Králové
Re: Strato3 _ 2016
Až se zima zeptá...
Pěkná sbírka na přežití zimy...
Pěkná sbírka na přežití zimy...
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5414
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9082
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Strato3 _ 2016
Parádní, já to delam postupne a už mam toho také na kila, můj balkon je nazýván místními "džungle"
- Vasjis
- Stálý člen
- Příspěvky: 1333
- Registrován: 26 úno 2015 08:21
- Reputace: 490
- Obrázky: 0
- Bydliště: České Budějovice
Re: Strato3 _ 2016
Skvělá práce sušene rajčata to je taky domaci ? Popripade jak na to ?
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: Strato3 _ 2016
Ahoj a paráda.
Jelikož jsem se letos taky hoooodně vrhnul na výrobu omáček je každý příspěvek o nich pro mě inspirativní. Vzal jsem si s dovolením ,z Tvého asi dvě podstatný věci, možná tři.... za prvé nebazírovat na důsledném pasírování omáčky, semínka která ty tam máš vypadají v nich docela dobře, za druhé ta věc s těmi octy. Používám jen klasický a ať tedy chci nebo ne ten všem omáčkám vtiskne stejnou stopu. A tedy za třetí....na tom jednodruhovém podílu chilli taky něco bude.
A ještě jedna věc mě napadá, která mě zaujala a kterou zkusím. Koupím pár rajčat, protože domácího přebytky už jsem propásl, nasuším a zkusím jako ingredienci, protože sušený rajčata jsou bezesporu bombový. Takže dík a SUPER
Jelikož jsem se letos taky hoooodně vrhnul na výrobu omáček je každý příspěvek o nich pro mě inspirativní. Vzal jsem si s dovolením ,z Tvého asi dvě podstatný věci, možná tři.... za prvé nebazírovat na důsledném pasírování omáčky, semínka která ty tam máš vypadají v nich docela dobře, za druhé ta věc s těmi octy. Používám jen klasický a ať tedy chci nebo ne ten všem omáčkám vtiskne stejnou stopu. A tedy za třetí....na tom jednodruhovém podílu chilli taky něco bude.
A ještě jedna věc mě napadá, která mě zaujala a kterou zkusím. Koupím pár rajčat, protože domácího přebytky už jsem propásl, nasuším a zkusím jako ingredienci, protože sušený rajčata jsou bezesporu bombový. Takže dík a SUPER
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
- Strato3
- Stálý člen
- Příspěvky: 177
- Registrován: 20 lis 2014 20:29
- Reputace: 73
- Obrázky: 0
- Bydliště: Liberec
Re: Strato3 _ 2016
Vasjis píše:Skvělá práce sušene rajčata to je taky domaci ? Popripade jak na to ?
Erben61 píše:Ahoj a paráda.
Jelikož jsem se letos taky hoooodně vrhnul na výrobu omáček je každý příspěvek o nich pro mě inspirativní. Vzal jsem si s dovolením ,z Tvého asi dvě podstatný věci, možná tři.... za prvé nebazírovat na důsledném pasírování omáčky, semínka která ty tam máš vypadají v nich docela dobře, za druhé ta věc s těmi octy. Používám jen klasický a ať tedy chci nebo ne ten všem omáčkám vtiskne stejnou stopu. A tedy za třetí....na tom jednodruhovém podílu chilli taky něco bude.
A ještě jedna věc mě napadá, která mě zaujala a kterou zkusím. Koupím pár rajčat, protože domácího přebytky už jsem propásl, nasuším a zkusím jako ingredienci, protože sušený rajčata jsou bezesporu bombový. Takže dík a SUPER
Dobrý den přátelé!
Sušená rajčata jsou kupovaná. Zkoušeli jsme je kdysi doma i sušit, ale už to dělat nebudu.( Nakrájet a jak z nich kape šťáva tak na pečící papír a do trouby na 40 st. Pak do sušičky a ta jela snad dva dny než to vypadalo k světu. Pracnost a spousta energie. Pro mě se to nevyplatí)
Když jsou v akci, tak kupuji 100g sušených rajčat za 30-35kč a jsou fakt dobrá (z Itálie na slunci sušená)
Sušená rajčata s chilli, solí a olejem a možná ještě nějakým kořením přinesl na grilovačku švagr a bylo rozhodnuto. Musím zkusit.(přesný recept neznal, protože to taky někde dostal)
Omáčky taky mixuju a pasíruju spíše výjimečně. Mám rád ten kontrast když cítíš že kousneš do papričky, hned potom do koření (třeba hořčičné semínko) a pak kousek rajčete, cibule atd.
Spíše než pasta nebo omáčka která má tu chuť tak nějak danou. (spíše takové CHUTNEY-čatní)
Letos jsem zkoušel vařit hodně do sladka.
Jako inspiraci jsem měl tohle: palive-omacky-a-ostatni-ohnive-pochutin ... t4472.html
Tahle originál TESCO během grilovačky jen mizela.
A co se octů týče to není z mojí hlavy, ale v nějaké diskusi (mimo toto fórum)o rajčatech a kečupech se použití různých druhů octů probíralo.
A dám ruku do omáčky z T.M.S., že to proběhlo i zde na fóru. Někdo ze zkušených zde psal o podpoření specifické chuti určitého druhu chilli právě určitým druhem octa. (PŘIZNEJ SE AUTORE)
P.S.: a ještě k té T.M.S. se sušenými rajčaty. Je v ní i kápie, vlastní čerstvá rajčata (sušená vypila moc vody, tak pro doplnění tekutiny) cibule, cukr, víno, balsamicový ocet, skořice, čerstvé oregano, hořčíčné semínko a kdo ví co ještě. Fantazii se meze ...
Na světě je tolik chutí a my se necháváme kočírovat jen tím, na co jsme naučeni a co nám který výrobce nasrvíruje.
(To neplatí jen o jídle)
Už tolikrát jsem něco pos*al jen proto, že jsem to chtěl zkusit první. No ale nějakej blbec přece musí ostatním říci, že tudy cesta nevede.
Zkoušejte a podělte se !!!
Hezký den! Strato3
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů