Pražské peklo 2016

Co jsme vypěstovali v roce 2016
Uživatelský avatar
IgoVlk
Stálý člen
Příspěvky: 175
Registrován: 26 dub 2015 14:47
Reputace: 10
Obrázky: 0

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod IgoVlk » 17 úno 2016 22:00

to Baronka: Fazolová pasta je výborná a přitom hrozně jednoduchá - jako snad u všeho existuje více variant a postupů. Základ je vždy tuk (olej či sádlo), cibule, sůl a uvařené fazole. Doplňkově lze přidat česnek, chilli nebo jen pepř. Nejvíc se na chuti ale projeví druh použitých fazolí (jak překvapivé, že :D). Osobně mám nejraději pastu z černých fazolí.
Čaj z citronové travy jsem ještě neměl - musím si doplnit vzdělání :)

to BlueShark: To máš pravdu, když máme možnost někde nějakou natrhat, tak to tak taky děláme.. Ale od semínka to má taky své kouzlo ;) Roste rychle, tak nám to neva.

Uživatelský avatar
oskar69
Stálý člen
Příspěvky: 759
Registrován: 05 srp 2014 14:35
Reputace: 808
Obrázky: 0
Bydliště: uherskohraďišťsko

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod oskar69 » 17 úno 2016 23:00

Baron z Žop píše: Libeček - ten mi jde do háje, ten bych nutně potřebovala nový!!!
tak a už vím co do žop přivezu, každý rok toho hromadu vyhazuju a nové rostlinky jsou pokopány motykou, takže letos nepokopu, ale odkopnu do kyblíku :D
koriandr roste jako plevel, ja zase zbožňuju ten "odér ze zeleného listí" v zeleninových salátech - roste mi to různě po dvoře jako kopr :D
oregánem nechávám porůst kus zahrady, máta je neskutečnej plevel cpe se to všude mrcha jedna kolonizovala i kus trávníku - sekačka jí dala co proto. pažitky máme kolo v průměru 35 cm - je toho hromada ještě nasekaného v mrazáku, Bazalka sadím vždycky hromadu a víc druhů, tymián se mi snaží přezít - je furt venku, rozmarýn je na tom stejně a ještě se mi v rohu zahrady krčí medvědí česnek :wave:

Uživatelský avatar
BlueShark
Stálý člen
Příspěvky: 1139
Registrován: 18 zář 2014 07:49
Reputace: 252
Obrázky: 0

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod BlueShark » 18 úno 2016 08:40

Když jste tu nakousli ty fazole. Já miluju ty keříčkový zelený celý lusky.
Je tu někdo kdo doporučí nějakou odrůdu? Strakatou nebo fialovou atd...
Jsou krásné, ale nevím jak je to s chutí.
Jinak ta fazolová pasta, loupne sem někdo jak ji dělá nebo odkaz na podobnou? :-)
Díky moc...

Uživatelský avatar
IgoVlk
Stálý člen
Příspěvky: 175
Registrován: 26 dub 2015 14:47
Reputace: 10
Obrázky: 0

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod IgoVlk » 18 úno 2016 09:54

Recept na fazolovou pastu - zde v češtině (nebo zde v angličtině).

Zkráceně (jak to děláme doma):
1) nechám fazole přes noc odpočinout ve vodě (jako čočku)
2) dám je vařit (bez soli!)
3) osmahnu si cibulku na sádle (či oleji)
4) přidám fazole na pánev k cibulce a začnu je pomalu šťouchat NEBO jednodušeji - rozmixuji je ještě před tím, než je přidám na pánev (s trochou fazolového vývaru)
5) ochutím - sůl. Někdo přidává česnek, mexické chilli nebo chipotle, případně lze přidat i drcený koriandr a pepř.
6) chvilku povařím, aby vznikla správná kašovitá konzistence

Pastu často používáme spolu s pico de gallo do tortilly nebo ochucenou variantu (česnek, koriandr, pepř) k nachos.

EDIT: Pico de Gallo je salát z rajčat, cibule, koriandru (listy), jalapenos a limetkové šťávy.

Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod Colostomizer » 18 úno 2016 10:08

Zdravím Baronku z Žop! Výborný příspěvek :D

:tiphat:


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Uživatelský avatar
Colostomizer
Stálý člen
Příspěvky: 1084
Registrován: 01 bře 2014 14:45
Reputace: 169
Obrázky: 0

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod Colostomizer » 18 úno 2016 10:08

IgoVlk píše:Recept na fazolovou pastu ...
Díky, to je přesně dle mého gusta. Vyzkouším :)


Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 1365
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 3318
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod Baron z Žop » 18 úno 2016 20:56

oskar69 píše:
Baron z Žop píše: Libeček - ten mi jde do háje, ten bych nutně potřebovala nový!!!
tak a už vím co do žop přivezu, každý rok toho hromadu vyhazuju a nové rostlinky jsou pokopány motykou, takže letos nepokopu, ale odkopnu do kyblíku :D
koriandr roste jako plevel, ja zase zbožňuju ten "odér ze zeleného listí" v zeleninových salátech - roste mi to různě po dvoře jako kopr :D
oregánem nechávám porůst kus zahrady, máta je neskutečnej plevel cpe se to všude mrcha jedna kolonizovala i kus trávníku - sekačka jí dala co proto. pažitky máme kolo v průměru 35 cm - je toho hromada ještě nasekaného v mrazáku, Bazalka sadím vždycky hromadu a víc druhů, tymián se mi snaží přezít - je furt venku, rozmarýn je na tom stejně a ještě se mi v rohu zahrady krčí medvědí česnek :wave:
Óóóó :thanx: Děkuji velice za libec. Na bazalku jsem zapomněla, tu sadím ze semínek, malou, velkou, fialovou, pak to stejně rozdávám, jako vše ostatní :-) A medvědí česnek bych si taky přála, vím, že se to sadí před zimou, ještě jsem to nezkoušela, kupuji si sekaný sušený. U našich v okolí Břeclavi je vyhlášené místo s medvědím česnekem, asi jsem tam i byla, když mi bylo 10, ale to mě nějaká bylina nezajímala :-D

Baron z Žop
Stálý člen
Příspěvky: 1365
Registrován: 09 srp 2012 18:40
Reputace: 3318
Obrázky: 0
Bydliště: Žopy

Re: Pražské peklo 2016

Příspěvekod Baron z Žop » 18 úno 2016 20:59

Colostomizer píše:Zdravím Baronku z Žop! Výborný příspěvek :D

:tiphat:
:thanks:


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů