Bolo: paprika červená, španielskopadr píše:No a jméno na krabičce nebylo?
franco 2016
- franco
- Stálý člen
- Příspěvky: 255
- Registrován: 13 led 2016 14:14
- Reputace: 134
- Obrázky: 0
- Bydliště: Villa Fudemus
Re: franco 2016
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: franco 2016
alebo kontakt na baliareň a cez ňu sa pri správnej konštalácii hviezd dá dopracovať aj na pestovateľa ktorý vie názov toho čo pestuje.mne sa to už pošťastilo.
- JurassicChilli
- Stálý člen
- Příspěvky: 920
- Registrován: 26 úno 2016 14:23
- Reputace: 583
- Obrázky: 0
Re: franco 2016
Reťazce si nerobia ťažkú hlavu z označovania odrôd. Pravdepodobne ani oni sami nevedia akú odrodu to vlastne predávajú. Ja som v Kauflande na jar kúpil kápiu, ktorá mala tiež uvedenú len krajinu pôvodu Grécko. Semená z nej som zasadil a v lete som ju dal na záhon. Celkovo ich bolo 15 rastlín. Úroda nedopadla moc dobre. Plody boli síce pekné a chuťovo vynikajúce, ale úrodnosť nebola moc vysoká a na záhone ich dozrelo iba zopár. Drvivá väčšina dozrievala až dnu v izbe v sáčku s jablkami, takže jednalo sa zrejme o nejakú hodne neskorú odrodu.
- franco
- Stálý člen
- Příspěvky: 255
- Registrován: 13 led 2016 14:14
- Reputace: 134
- Obrázky: 0
- Bydliště: Villa Fudemus
Re: franco 2016
Mne až tak nezáleží na názvoch. Pre mňa je dôležitejšia v prvom rade chuť.matoha píše:alebo kontakt na baliareň a cez ňu sa pri správnej konštalácii hviezd dá dopracovať aj na pestovateľa ktorý vie názov toho čo pestuje.mne sa to už pošťastilo.
- franco
- Stálý člen
- Příspěvky: 255
- Registrován: 13 led 2016 14:14
- Reputace: 134
- Obrázky: 0
- Bydliště: Villa Fudemus
Re: franco 2016
Tie "reťazcové" papriky a ako aj väčšina zeleniny sa pestuje v skleníkoch, či v Grécku, Taliansku alebo v Španielsku, to preto si nemal takú úrodu. Ja tu na juhu mám tiež radikálne rozdiely v úrode vo foliovníku a vonku.JurassicChilli píše:Reťazce si nerobia ťažkú hlavu z označovania odrôd. Pravdepodobne ani oni sami nevedia akú odrodu to vlastne predávajú. Ja som v Kauflande na jar kúpil kápiu, ktorá mala tiež uvedenú len krajinu pôvodu Grécko. Semená z nej som zasadil a v lete som ju dal na záhon. Celkovo ich bolo 15 rastlín. Úroda nedopadla moc dobre. Plody boli síce pekné a chuťovo vynikajúce, ale úrodnosť nebola moc vysoká a na záhone ich dozrelo iba zopár. Drvivá väčšina dozrievala až dnu v izbe v sáčku s jablkami, takže jednalo sa zrejme o nejakú hodne neskorú odrodu.
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: franco 2016
určite bude rozdiel v úrode keď prinesieme semienko napr zo španielska do čiech či na slovensko keď sú tam iné podmienky ako u nás.a plus genetika.to semienko sa nezdá ale má v sebe niečo zakódované a roky si to prenáša z generácie na generáciu.a tak ako ťava (velbloud) nedokáže prežiť v grónsku tak ani ľadový medveď nedokáže na sahare.ťavu by sme museli prihrievať v skleníku a medveďa chladiť ľadom v kryokomore a aj tak by mali problém.no a asi niečo podobné robíme my s chilli.vezmeme semienko zo španielskeho juhu alebo z brazílie či indie a nútime ho rásť v strednej európe.no dá to ale len v duchu tých obmedzených možností ktoré mu poskytneme.
zaujímal by ma rozdiel v chuti pálivosti aj výnose pri odrodách ktoré dozrejú na jednom mieste v rovnakom čase jedna v skleníku a jedna vedľa neho.podľa mňa tie voľne rastúce budú chutnejšie aj pálivejšie ale budú mať menšiu úrodu.je to cítiť napr na paradajkách ktoré sa dajú kúpiť v zime (sú pestované v skleníkoch) a v lete od babky na trhu.to isté jablká v hypermarkete a zo záhrady.ten rozdiel či v šťavnatosti či v chuti je neskutočný.alebo stačí pozrieť do botanickej záhrady na banány.aj keď sa snažia vytvoriť rovnaké podmienky tak v skleníku nikdy nedokážu vypestovať taký trs banánov ako narastie v kostarike iba tak v tom ich lese.
a keď sa tak zamyslím tak nechápem ako to robí vo fínsku fatalii že chilli oberá z rebríka.mne to nejak nesedí
zaujímal by ma rozdiel v chuti pálivosti aj výnose pri odrodách ktoré dozrejú na jednom mieste v rovnakom čase jedna v skleníku a jedna vedľa neho.podľa mňa tie voľne rastúce budú chutnejšie aj pálivejšie ale budú mať menšiu úrodu.je to cítiť napr na paradajkách ktoré sa dajú kúpiť v zime (sú pestované v skleníkoch) a v lete od babky na trhu.to isté jablká v hypermarkete a zo záhrady.ten rozdiel či v šťavnatosti či v chuti je neskutočný.alebo stačí pozrieť do botanickej záhrady na banány.aj keď sa snažia vytvoriť rovnaké podmienky tak v skleníku nikdy nedokážu vypestovať taký trs banánov ako narastie v kostarike iba tak v tom ich lese.
a keď sa tak zamyslím tak nechápem ako to robí vo fínsku fatalii že chilli oberá z rebríka.mne to nejak nesedí
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: franco 2016
vyzerá to ako tabasco pre mňa vďačná odroda pchám to všade kde sa dá namiesto rawitu
a tie physalisy..aké veľkú roľu máš na tie konáre? ;-)
a tie physalisy..aké veľkú roľu máš na tie konáre? ;-)
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů