Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Co jsme vypěstovali v roce 2016
Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod JurassicChilli » 30 srp 2016 13:06

Kendy píše:Hezkéé
Díky. Na rastlinách som ešte nechal hodne plodov v polodozretom stave s takým zeleno-hnedým líčkom. Ak bude pekne, tak počítam, že za týždeň bude ďalší zber. Celkovo to s červeným Cayenne vyzerá dobre. Po Koráli druhá odroda, ktorá hromadne dozrela, takže nie je dôvod ho nezasadiť aj na budúci rok. Už sa pomaly začína na záhone "zapaľovať" aj Cayenne yellow, kápia Radmila F1 a dozrel mi aj prvý plod Serenade, takže pomaly nastáva to vytúžené obdobie na ktoré sa všetci celú sezónu tešíme, zber. :thumbup:

Kendy
Moderátor
Příspěvky: 2195
Registrován: 05 kvě 2015 13:46
Reputace: 759
Obrázky: 0

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod Kendy » 30 srp 2016 16:48

Já mám Cayenny taky rád. Mám Long slim Cayenny a jsem s nimi hodně spokojený. Příště možná zkusím ty tvoje červené.

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod JurassicChilli » 10 zář 2016 17:54

Tak pred pár dňami dozrel môj náhodný hybrid Pygmy Mammoth F1 (Acapulco Purple x Ožarowska) a s plodmi som veľmi spokojný. Plody dorástli zhruba do veľkosti Jalapeňa. Po otcovi, Ožarowskej paprike získali polohrubú až hrubú, šťavnatú stenu a úžasnú paprikovú chuť a po mame Acapulcu Purple získali celkom solídnu pálivosť. Čo je na tej pálivosti najlepšie je to, že nastupuje asi až za 5 sekúnd po konzumácii a teda si stihnete vychutnať a uvedomiť chuť papriky na rozdiel od niektorých iných paprík, ktoré vám odrovnajú ústa za 1-2 sekundy a nestačíte si papričku ani vychutnať. Nevýhodou je, že plody nepálili rovnako. Jeden plod pálil hodne a ďalšie dva už o trochu menej. Zo všetkých troch plodov som ale bral semená, takže pálivosť záleží asi na tom ako sa plody vypreparujú a koľko z placenty sa v plode ponechá. Na budúci rok sadím Pygmy Mammotha určite znovu, ale už nie do malého kvetináčka (očakával som, že to bude okraska po mame), ale ho zasadím buď do normálneho 10 L kontajnera, alebo rovno na záhon. A budem dúfať, že si udrží svoje vlastnosti, pretože má momentálne celkom dobre našlápnuté stať sa vhodnou odrodou na Poppers, alebo na zaváranie vo forme celých papričiek, alebo rezov v sladko-kyslom náleve. :thumbup:

34508

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod JurassicChilli » 19 lis 2016 19:05

Tak sezóna nám skončila, práce so spracovaním papričiek bolo hodne, takže som nestíhal fotiť a posielať updaty sem na fórum. V pár nasledujúcich príspevkoch sem ešte dám aspoň zopár zaujímavostí, ktoré sa mi túto sezónu prihodili.

Ako prvú by som sem chcel dať fotku zaujímavého fenotypu Cayenne Red, ktorý sa mi na záhone vyselektoval. Samotná rastlina bola od ostatných Cayenne Red asi tak o 10-15 cm vyššia a mohutnejšia a mala aj výrazne väčšie plody. Tento fenotyp som si pracovne nazval "Arnold", pretože vyzerá ako Cayenne Red na steroidoch. :lol: Na fotke je Arnold žiaľ už trochu vyschnutý. Fotil som ho až dnes takmer 2 mesiace po odtrhnutí. V čerstvom stave hneď po odtrhnutí z rastliny bol ešte väčší. Na budúci rok sadím Arnolda určite aby som sa dozvedel, či je to skutočne mohutnejší fenotyp, alebo to bola len náhoda a tá jedna rastlina mala len zhodou okolností viac živín v pôde a preto narástla väčšia s väčšími plodmi.

35538

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod JurassicChilli » 18 pro 2016 20:58

V tomto príspevku by som chcel ukázať ako sa tento rok u mňa darilo sladkým paprikám, konkrétne kápiám. Jedným slovom - VYNIKAJÚCO! Čierna netkaná textília a igelit robia úplné divy. Nikdy predtým som na záhrade na otvorenom záhone nedopestoval kápie do botanickej zrelosti až konečne tento rok. To ma povzbudilo k tomu, že na budúci rok trochu rozšírim sortiment sladkých paprík. Tento rok som pestoval len tri sladké odrody paprík a z toho dve odrody kápií Radmilu F1 a neznámu grécku zo semien z plodu z Kauflandu.

Tak a tu sú fotky mojich sladkých krásavíc. :thumbup:

Radmila F1 na záhone

35740

Radmila F1 sa ukázala ako vynikajúca, plodná odroda s veľkými, chutnými plodmi vysokej kvality. Urobila mi radosť a som s ňou na 100% spokojný. Ak zoženiem jej semená tak ju budem pestovať aj na budúci rok. Síce som si nechal z nej pre istotu aj F2 semená, ale keďže je to hybrid tak budem musieť aj tak zohnať originál F1. Z F2 by mi určite vyrástlo niečo iné.

35741

Grécka kápia z plodu z Kauflandu mala síce tiež velmi krásne, chutné a šťavnaté plody, ale ako som písal už v inom vlákne celkovo bola miernym sklamaním. Úrodnosť bola slabá a na záhone dozrelo len pár plodov. Väčšina musela dozrievať dnu vo vreciach s jablkami. Na budúci rok ju už pestovať zrejme nebudem a nahradím ju nejakou rannejšou a výnosnejšou odrodou vyšlachtenou pre naše teplotné podmienky.

35742

Uživatelský avatar
JurassicChilli
Stálý člen
Příspěvky: 920
Registrován: 26 úno 2016 14:23
Reputace: 583
Obrázky: 0

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod JurassicChilli » 29 led 2017 22:05

Pôvodne som chcel do tohto minuloročného vlákna ešte napísať príspevky o Serenade a jej rozmanitých fenotypoch, ktoré som z F1 plodu z vaničky z Lidlu v roku 2016 vypestoval a taktiež niečo o chinenskách Scotch Bonnet a Trinidad Moruga Scorpion, ale keďže nestíham a za týždeň mi začína nová sezóna, napíšem sem už len posledný príspevok v ktorom zhrniem sezónu 2016.

Takže...

Čo sa týka škodcov, tak to bol veľmi dobrý rok. Svilušky neboli naštastie žiadne. Vošky/mšice som mal počas sezóny len v podobe dvoch malých invázií na pár rastlinách. Prvá bola na niekoľkých listoch na kápii. Tú som zlikvidoval jediným postrekom tabaku a mlieka. Druhá bola na žltom Cayenne a tú som zničil úplne v počiatku. Stačilo k tomu iba samotné mlieko. Výrazne mi pomohli predátori, lienky, škvori a iní pomocníci, začo im pekne ďakujem. Takto si môžem povedať, že som dopestoval prakticky úplne 100% BIO papriku.

Prekvapenie sezóny:
Milo ma prekvapili odrody Radmila F1, Beros, Cayenne Red (Lidl), Korál, FireFlame Yellow. Či už rannosťou, úrodnosťou alebo vynikajúcou chuťou. Proste sú to odrody, ktoré sa oplatilo pestovať.

Sklamanie sezóny:
Trochu ma sklamali odrody Grécka kápia z Kauflandu a Cayenne Yellow. Grécka kápia z Kauflandu dozrievala príliš neskoro. Väčšina plodov až odtrhnutá dnu v sáčkoch s jablkami a bola málo úrodná. U žltého Cayenne som očakával podobné chuťové kvality ako u červeného, no bohužiaľ nestalo sa tak. Chuťovo ma žlté Cayenne nejako nenadchlo, navyše má malé plody, ktoré príšerne pália, sú nahorklé, tažko sa z nich vyberajú semená a celkovo sa zle spracúvajú na chilli produkty. A práve tie semená dávajú žltému Cayenne tak nepríjemne nahorklú pachuť.

Trochu rozporuplné pocity mám z odrody Serenade. Mal som asi 30 rastlín F2 generácie a na každej rastline boli prakticky rozdielne plody. Niektoré boli kvalitné, veľké, chutné a dozreli zavčasu zhruba v tom istom období ako Korál a Cayenne Red. Na niektorých rastlinách boli buď malé plodíky a neskoro alebo vôbec nedozrievajúce plody. Pár zaujímavých, ranných fenotypov ktoré mi svojími kvalitami vyhovovali som si vyselektoval a tie budem pestovať aj tento rok.

Šlachtenie:
Šlachtenie dopadlo katastrofálne. Zo všetkých krížencov sa ujal iba hybrid hrubostenného Cayenne z Kauflandu a kápie Radmila F1. Semená som si odložil. Snáď budú dostatočne dozreté a vyklíčia. Hybrid som si pracovne nazval Camila F1. Názov vznikol ako už tušíte samozrejme z mien rodičov hybridu a teda CA(yenne) a (rad)MILA. Bol by som rád keby Camila F1 mala stredne veľké, šťavnaté plody s príjemnou pálivosťou, hrubou stenou plodu a bola vhodná na priame chrúmanie za surova, na zaváranie do sladko-kyslého nálevu a výrobu Srirachy. Veľmi sa na plody tohto môjho prvého, cielene skríženého hybridu teším.

Výrobky:
Papriky som spracoval na viacej spôsobov.
Cayenne Red som spracoval na omáčky, na Srirachu, zamrazil nakrájané na jemné rezančeky ktoré poslúžia do čínskych jedál na woku a nasušil.
Kápiu, Beros a Korál zavaril do sladko-kyslého nálevu. Serenade tak pol na pol tiež zavaril do sladko-kyslého nálevu a zamrazil na lečo.

Zatiaľ v obľube u nás doma bezkonkurenčne vedie Sriracha. U nás síce nikto moc neje pálivé jedlá, ale po tom čo synovec zistil aká je tá Sriracha vynikajúca, tak ju matlá úplne do každého jedla. A ja samozrejme tiež. Už sme minuli všetky tri litre ktoré som vyrobil. V sezóne 2017 musím vyrobiť aspoň 10 litrov Srirachy!

Veľmi dobre sa míňajú aj mrazené kápie a Serenade. Klobáskové lečo bez vajec si varím aspoň 2x do týždňa. No a hlavne na raňajky ku chlebu s Lučinou idú dobre na odbyt papriky v sladko-kyslom náleve. Kápie, baranie rohy Beros, Korál a rezy zo Serenád. Mal som aj zamrazené Serenade Poppers plnené cheddarom s bylinkami, ale už som ich všetky zjedol. Po obalení do plátku slaniny a upečení to bola neskutočná lahôdka.

Na druhej strane sa prakticky vôbec nemíňa sušené chilli. Mám ho nasušeného pomerne dosť, ale vždy dám prednosť pridaniu mrazeného chilli do jedla pred sušeným, takže ešte som ani raz chilli z uplynulej sezóny nemlel.

Tu je pár fotografií mojich paprikových výrobkov.

Nie, toto nie je fotka z konzervární SELIKO. To sú moje vlastnoručne vyrobené zásoby "rádioaktívneho" materiálu.

36191

Chilli omáčky - Sriracha, paprikovo-rajčiaková pasta a ostrý kečup s kajenskými papričkami. Fotografia je už minulosťou... Dnes sme dojedli poslednú fľašku Srirachy.

36192

Toto bola pôvodne tiež Sriracha zo žltých Cayenne. Ako som napísal vyššie, žlté Cayenne nemajú tak dobrú chuť ako červené a ťažko sa z nich vyberajú nahorklé semená, takže aj celá žltá Sriracha bola príšerne pálivá a nahorklá, takže sa nedala jesť. Musel som ju nariediť nejakou sladkou kápiou, rajčatami, cibuľou a jablkom. Proste čo bolo zrovna poruke. Napokon z nej vznikla takáto oranžovo sfarbená omáčka, ktorá sa už aspoň dá jesť. V núdzi bude dobrá.

36193

Rezy zo Serenade. Naľavo so semenami a napravo luxusná verzia bez semien. Tie sa jedli hlavne cez Vianoce.

36194

Feferónky Korál. Po chuťovej stránke jedny z najlepších paprík aké som túto sezónu mal. Majú silnú, korenistú a prenikavo paprikovú chuť. Sú úplne iné ako keď si ich kúpite v obchode. Bol som z nich veľmi prekvapený. A sú aj pálivejšie ako tie z obchodu. Už po piatich "guľkách" musím oddychovať, pretože mi idú spáliť ústa. Chuťovo proste úplná bomba. Škoda len, že sú to tak malé plody plné semien. Keby sa mi tak podarilo skrížiť Korál s kápiou a preniesť tú omamne silno korenistú chuť do kápie, to by bolo niečo!

36195

Baraní roh Beros. V čerstvom stave pálil celkom solídne. U zavarených plodov som nejak pálivosť moc necítil, ale otvorili sme zatiaľ iba jednu fľašku, tak to snáď bola len náhoda a v ostatných fľaškách bude možno pálivosť silnejšia.

36196

Kápia. 6 fľašiek celých stien plodov a dve fľašky odrezkov (špičky plodov a tá hrboľatá časť pri stopke)

36197

Tak... zhruba za týždeň okolo 5.2. by som chcel zasiať papriky, tak ma čaká týždeň zháňania semien, truhlíkov, lignohumátu. Vyzerá to biedne. Záhrada je pod snehom a mrazom a nedostanem sa k zemine. Mal som v pláne tento rok sadiť do záhradnej zeminy, ale ak sa sneh neroztopí, tak budem musieť kúpiť aj nejaký substrát. No nič... uvidím ako to napokon dopadne.

Týmto ukončujem toto vlákno a keď zasadím papriky, tak si založím nové pre sezónu 2017.

Uživatelský avatar
matoha
Stálý člen
Příspěvky: 1321
Registrován: 21 čer 2016 17:16
Reputace: 564
Obrázky: 0
Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod matoha » 29 led 2017 23:06

veľmi pekný report.inak mne sa tá sríracha nepodarila tak som to zjedol len tak po lyžičkách :) a málo som zavaril budem ešte musieť ponakladať do lobovho nálevu kapiu aj uhorky keď budú v akcii.so sušenými plodmi chilli
2019 2018
2017 2016
ak mi niekto chce napísať poprosím radšej klasickú správu lebo čet cez mobil nevidím a cez pc tu skoro nechodím.ď ;)
:rollbaby:

Uživatelský avatar
bajajanik
Stálý člen
Příspěvky: 192
Registrován: 09 srp 2016 11:37
Reputace: 101
Obrázky: 0
Bydliště: Kremnica

Re: Chilli sezóna 2016 - JurassicChilli

Příspěvekod bajajanik » 30 led 2017 06:40

parádny report!
bajajanik :smoketoil:
2017 2018


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2016“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti