SHU - sezona 2015
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: SHU - sezona 2015
Uvidíme, co nám Sv. Petr přichystá...
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: SHU - sezona 2015
Už je to 35 týdnů od výsevu semínek do jiffů a podzim je v plném proudu. Letošní první "zaschlou" úrodu jsem zpracoval. Pro zvýšení objemu jsem ke zralým papričkám přidal i ne zcela zralé a nezralé kousky. K mému údivu i nezralá 7 Pot pálí jako čert. A to tak, že jsem výslednou pastu vzniklou rozmixováním papriček se solí, octem, cukrem a olejem musel naředit v poměru 1:1 rozvařenou a rozmixovanou cuketou s mrkví. Na závěr jsem přidal kvůli barvě trochu rajčatového protlaku. Kdybych to neudělal, tak bych pastu musel přidávat k jídlům po kapičkách.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: SHU - sezona 2015
Dle mého názoru se kytkám daří velmi dobře. Zajímalo by mne, jestli by i první úroda byla taková pěkná a bohatá, kdybych častěji zaléval, nebo kytky potřebují pro zdárný vývoj ne tak vysoké teploty, jaké byly v létě. Jaký na to máte názor?
Následuje pár aktuálních fotek:
Současný stav zahrádky na terase. Háčky na dřevěné přepážce vzadu jsou ve výši 140 cm.
Jamaican Squash Yellow.
A ještě jednou Jamaican Squash.
Habanero Red.
A znovu Haba Red.
Habanero Chocolate.
A opět Haba Choco.
7 Pot Trinidad Jonah. Tato paprička se mi zdá jako kříženec, protože je oproti ostatním hodně do červena.
A pro velký úspěch ještě jednou 7 Pot. Tento druh mi udělal velkou radost, protože kytky mají nejvíc papriček a papričky jsou velké a mají řádný pal. Tak ještě jednou:
DÍKY Flashi za semínka!
Doufám, že máme před sebou ještě pár týdnů příjemného počasí bez mrazů. Všechny kytky mají nové květy, které téměř neopadávají a přeměňují se v nové papričky. Předpokládám, že nové papričky už nestihnou dozrát. Na tomto místě mám na zkušenější pěstitele několik otázek:
1. Mám nechat přírodě volnou ruku nebo je lépe nové květy otrhávat, aby je kytka nemusela vyživovat?
2. Mám otrhat i malinkaté papričky?
3. Jelikož kytky připomínají džungli, pomohlo by dozrávání papriček, kdybych otrhal listy nebo alespoň část listů?
Dík za Vaše názory!
Následuje pár aktuálních fotek:
Současný stav zahrádky na terase. Háčky na dřevěné přepážce vzadu jsou ve výši 140 cm.
Jamaican Squash Yellow.
A ještě jednou Jamaican Squash.
Habanero Red.
A znovu Haba Red.
Habanero Chocolate.
A opět Haba Choco.
7 Pot Trinidad Jonah. Tato paprička se mi zdá jako kříženec, protože je oproti ostatním hodně do červena.
A pro velký úspěch ještě jednou 7 Pot. Tento druh mi udělal velkou radost, protože kytky mají nejvíc papriček a papričky jsou velké a mají řádný pal. Tak ještě jednou:
DÍKY Flashi za semínka!
Doufám, že máme před sebou ještě pár týdnů příjemného počasí bez mrazů. Všechny kytky mají nové květy, které téměř neopadávají a přeměňují se v nové papričky. Předpokládám, že nové papričky už nestihnou dozrát. Na tomto místě mám na zkušenější pěstitele několik otázek:
1. Mám nechat přírodě volnou ruku nebo je lépe nové květy otrhávat, aby je kytka nemusela vyživovat?
2. Mám otrhat i malinkaté papričky?
3. Jelikož kytky připomínají džungli, pomohlo by dozrávání papriček, kdybych otrhal listy nebo alespoň část listů?
Dík za Vaše názory!
Re: SHU - sezona 2015
Cusa. Ty vedra mohly predevsim za pozdejsi uchyceni kvetu a plodu. Po nich se mi rozjelo uplne vsechno.
Jinak jsem o vikendu ostrihal razantne vsechny kere a nechal prakticky jen vetve, kde jsou plody.
Byla z toho obrovska igelitka listu, kvetu a vetvi. Par kvetu jsem nekde nechal, ale ne moc.
Takto jsem zastrihnul skoro vsechno. Nechal jsem jen asi 3 mensi kere bez zasahu. Protoze je zkusim prezimovat cele.
Jinak jsem o vikendu ostrihal razantne vsechny kere a nechal prakticky jen vetve, kde jsou plody.
Byla z toho obrovska igelitka listu, kvetu a vetvi. Par kvetu jsem nekde nechal, ale ne moc.
Takto jsem zastrihnul skoro vsechno. Nechal jsem jen asi 3 mensi kere bez zasahu. Protoze je zkusim prezimovat cele.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: SHU - sezona 2015
Zdravím, já jsem se ke stříhání nedostal. Mráz nakonec vykonal práci za mne. Spálil vršky rostlin i s listy, květy a papričkami.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: SHU - sezona 2015
Má důvěra v předpovědi meteorologů a nedostatek osobní zkušenosti s dopadem mrazu na chilli si vybraly svoji daň. Podle předpovědi měla teplota klesnout k nule a místy měly být přízemní mrazíky, Říkal jsem si, jsem ve třetím patře, terasa s chilli je na jih, tak jsem v pohodě. Jaký však byl můj úlek, když v 7:00 ráno meteostanice ukazovala -3°C! Tato politováníhodná příhoda proběhla už asi před 10 dny a až nyní jsem se dostal k focení.
Bál jsem se, že důsledky mrazu budou fatálnější. Větší škodě asi zamezila skutečnost, že většina papriček roste blíže k centrálnímu kmeni kytek a byly obklopeny opravdu hustou vrstvou listí, takže teplota v jejich bezprostředním okolí nemusela klesnout pod 0. Části rostlin na okrajích samozřejmě pomrzly i s listy, květy a malými papričkami.
Zmrzlé části rostlin i zmrzlé květy a papričky zatím nechávám na svém místě, protože nevidím důvod v jejich otrhání. Naopak mohou zafungovat jako tepelná ochrana, i když nyní už chatrná. Dává moje úvaha smysl?
Takto dopadly jednotlivé druhy:
Jamaican Squash Yellow stojí na kraji a mráz se na ni i na papričkách vyřádil. Naštěstí je hodně plodná a zdravých papriček má ještě dost.
Habanero Red skoro nebylo mrazem poškozeno. Bohužel papričky jsou ještě zelené a mají před sebou dlouhou cestu.
Habanero Chocolate byly nejvyšší rostliny (nad 140 cm), tak to vrcholky odnesly. Papričky byly naštěstí schovány v koruně a jsou v pohodě.
7 Pot Trinidad Jonah Orange je pro mne záhadou. Stojí na druhém kraji a listy a květy mráz notně popálil. Avšak papričky přežily snad všechny, tak teď vypadá jako vánoční stromeček s ozdobami. Úroda u tohoto druhu je výborná, tak ještě jedno foto:
Předpověď na následující dny je dobrá, Nemá mrznout, teploty mají být ve stínu přes den nad 10°C, tak na slunci by se mohly vyšplhat ke 20°C. Hodně papriček je ještě zelených, tak jim dám ještě nějaký čas venku.
Bál jsem se, že důsledky mrazu budou fatálnější. Větší škodě asi zamezila skutečnost, že většina papriček roste blíže k centrálnímu kmeni kytek a byly obklopeny opravdu hustou vrstvou listí, takže teplota v jejich bezprostředním okolí nemusela klesnout pod 0. Části rostlin na okrajích samozřejmě pomrzly i s listy, květy a malými papričkami.
Zmrzlé části rostlin i zmrzlé květy a papričky zatím nechávám na svém místě, protože nevidím důvod v jejich otrhání. Naopak mohou zafungovat jako tepelná ochrana, i když nyní už chatrná. Dává moje úvaha smysl?
Takto dopadly jednotlivé druhy:
Jamaican Squash Yellow stojí na kraji a mráz se na ni i na papričkách vyřádil. Naštěstí je hodně plodná a zdravých papriček má ještě dost.
Habanero Red skoro nebylo mrazem poškozeno. Bohužel papričky jsou ještě zelené a mají před sebou dlouhou cestu.
Habanero Chocolate byly nejvyšší rostliny (nad 140 cm), tak to vrcholky odnesly. Papričky byly naštěstí schovány v koruně a jsou v pohodě.
7 Pot Trinidad Jonah Orange je pro mne záhadou. Stojí na druhém kraji a listy a květy mráz notně popálil. Avšak papričky přežily snad všechny, tak teď vypadá jako vánoční stromeček s ozdobami. Úroda u tohoto druhu je výborná, tak ještě jedno foto:
Předpověď na následující dny je dobrá, Nemá mrznout, teploty mají být ve stínu přes den nad 10°C, tak na slunci by se mohly vyšplhat ke 20°C. Hodně papriček je ještě zelených, tak jim dám ještě nějaký čas venku.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 249
- Registrován: 19 čer 2014 16:40
- Reputace: 113
- Obrázky: 0
Re: SHU - sezona 2015
39. týden od výsevu proběhla v neděli 1/11 konečná sklizeň druhé vydatnější úrody kvůli předpovědi ranních mrazíků. A meteorologové se tentokrát nemýlili. Kytky na terase jsou na "ježka".
Druhá nevysušená úroda je mnohem bohatší. Bohužel většina papriček je ještě zelených.
Úroda Haba Choco byla nic moc, Haba Red byly na průměru.
Habanero Chocolate + Habanero Red
A teď přichází premianti...
Trinidad 7 Pot Jonah Orange vyloženě potěšily. Bohatá úroda, velké papričky, silný "habanero-style" pal. Mráz nepoškodil ani jednu papričku!
Squash Jamaican Yellow se také osvědčily. Nejvíce papriček, zajímavá ne extra pálivá chuť, bohužel hůř odolávaly mrazu, asi 1/3 zmrzla. Může to být dáno tím, že papričky se tvoří na koncích větví kytek.
Zralé papričky jsem dal do lednice a nezralé dozrávají s jablky v mikrotenových sáčcích.
Zkusil jsem testovací dávku a vypadá to, že to funguje!
Druhá nevysušená úroda je mnohem bohatší. Bohužel většina papriček je ještě zelených.
Úroda Haba Choco byla nic moc, Haba Red byly na průměru.
Habanero Chocolate + Habanero Red
A teď přichází premianti...
Trinidad 7 Pot Jonah Orange vyloženě potěšily. Bohatá úroda, velké papričky, silný "habanero-style" pal. Mráz nepoškodil ani jednu papričku!
Squash Jamaican Yellow se také osvědčily. Nejvíce papriček, zajímavá ne extra pálivá chuť, bohužel hůř odolávaly mrazu, asi 1/3 zmrzla. Může to být dáno tím, že papričky se tvoří na koncích větví kytek.
Zralé papričky jsem dal do lednice a nezralé dozrávají s jablky v mikrotenových sáčcích.
Zkusil jsem testovací dávku a vypadá to, že to funguje!
- Erben61
- Stálý člen
- Příspěvky: 2405
- Registrován: 12 zář 2014 16:32
- Reputace: 5228
- Obrázky: 0
- Bydliště: Plzeň
Re: SHU - sezona 2015
Ahoj, zajímavé to dozrávání v sáčcích s jablky....Na jakým principu to funguje?
Erben 61 - 2016
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Erben 2017 Open
Erbovo pokročilé chillenství 2018
,, Když Tě nikdo nepochválí musíš si poklepat na rameno sám.´´
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů