Regulus 2014

Co jsme vypěstovali v roce 2014
Uživatelský avatar
chilli-max
Stálý člen
Příspěvky: 963
Registrován: 31 črc 2013 20:54
Reputace: 4
Obrázky: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Regulus 2014

Příspěvekod chilli-max » 02 lis 2014 16:50

No to je...masakrrrr ...paráááda.... Fakt...ty co uděláš, to je skvost :-)
http://www.foto-tapety.cz

Uživatelský avatar
regulus
Stálý člen
Příspěvky: 272
Registrován: 09 úno 2012 18:24
Reputace: 264
Obrázky: 0

Re: Regulus 2014

Příspěvekod regulus » 28 pro 2014 02:35

28.12.2014

20722

Uživatelský avatar
Dr.Pedr
Stálý člen
Příspěvky: 1399
Registrován: 28 pro 2011 11:26
Reputace: 159
Obrázky: 0
Bydliště: KOLÍN

Re: Regulus 2014

Příspěvekod Dr.Pedr » 29 pro 2014 07:03

Nazdar kamaráde , fotky zavařených pochutin vypadjí přímo skvostně....vše co mohu také zavařuji od marmelád po papriky, okurky, houby...atd...na Tvých snímcích jsem si všiml , že dáváš do sklenic nějaké modré kvítí copak to je (medv.česnek) ??? (viz. obr.)
................................................S pozdravem a přáním pevného zdraví a úspěchů v novém roce 2015...Petr Dr.


gallery/image.php?album_id=14&image_id=20529" onclick="window.open(this.href);return false;


Ps. Jaký máš recept na zavařované houby ve sladko-kyselém nálevu ?? (pokud to není tajné) :tiphat:

Uživatelský avatar
regulus
Stálý člen
Příspěvky: 272
Registrován: 09 úno 2012 18:24
Reputace: 264
Obrázky: 0

Re: Regulus 2014

Příspěvekod regulus » 29 pro 2014 11:32

Dr.Pedr píše:Nazdar kamaráde , fotky zavařených pochutin vypadjí přímo skvostně....vše co mohu také zavařuji od marmelád po papriky, okurky, houby...atd...na Tvých snímcích jsem si všiml , že dáváš do sklenic nějaké modré kvítí copak to je (medv.česnek) ??? (viz. obr.)
................................................S pozdravem a přáním pevného zdraví a úspěchů v novém roce 2015...Petr Dr.

gallery/image.php?album_id=14&image_id=20529" onclick="window.open(this.href);return false;

Ps. Jaký máš recept na zavařované houby ve sladko-kyselém nálevu ?? (pokud to není tajné) :tiphat:
Nálev používám úplně běžný tzn. směs vody, třtinového cukru, octu, soli, cibule, česneku, chilli paprik, aromatických bylinek a koření, podle toho co roste zrovna na zahradě a v květináčích.
Každou várku dochucuji individuálně podle chuti. Někdy koštují a evaluují členové rodiny.

Bylinka s fialovým květem na obrázku je Yzop lékařský. Patří mezi léčivky, které na jižní Moravě přezimují venku a jsou stále zelené.
Obsahuje hodně vitamínu C, má protibakteriální účinky, podporuje trávení, uvolňuje křeče, lehce projímá a působí močopudně.
20723
Yzop patří mezi prastaré léčivé byliny a v minulosti byl doporučován zejména starým lidem jako prostředek, který posiluje zrak, odnímá bolesti žaludku, dává člověku pěknou barvu a čistí mozek. Dnes se doporučuje hlavně proti nadměrnému pocení, dále pak při chronickém bronchiálním kataru, astmatu, kašli, nadýmání, chronickém střevním kataru a k povzbuzení chuti k jídlu. Zevně se užívá v nálevu jako kloktadla při zánětu hrtanu a mandlí
Čaj z Yzopu pomáhá předcházet virovým onemocněním.V arabském světě se kvašením yzopových lístků získává mírně alkoholický občerstvující nápoj - šerbet.

20724
Krásně voní a milují ho motýli a včely..

Má kořenitě kafrový pach a charakteristickou mírně hořkou chuť. U zavařování ve slaném nálevu ho používám často (okurky, cukety, dýně, papriky), někdy ho přidávám k přirozenému kvašení třeba okurek.
Naposledy upravil 1 dne regulus; celkem upraveno 29x.

Pedro
Stálý člen
Příspěvky: 2183
Registrován: 09 zář 2014 21:20
Reputace: 4463
Obrázky: 0

Re: Regulus 2014

Příspěvekod Pedro » 29 pro 2014 13:12

Yzop používáme též. Do čajů i na maso :-)
Při zaváření jsme ještě nevyužili, takže děkuji za inspiraci.

Uživatelský avatar
Dr.Pedr
Stálý člen
Příspěvky: 1399
Registrován: 28 pro 2011 11:26
Reputace: 159
Obrázky: 0
Bydliště: KOLÍN

Re: Regulus 2014

Příspěvekod Dr.Pedr » 29 pro 2014 13:50

:tiphat: děkuji !! :thumbup:

peldao
Nový člen
Příspěvky: 11
Registrován: 09 črc 2014 14:28
Reputace: 0
Obrázky: 0

Re: Regulus 2014

Příspěvekod peldao » 30 pro 2014 15:51

To je hotová nádhera :respect: . Bohužel jsem začal s chilli až někdy ke konci března a papriky nebyly v době růstu hub dozrálé. Příští rok se těším na pořádnou zavařovačku chilli s houbama. Doufám, že se mi to aspoň z půlky podaří jak tobě :tiphat:

Uživatelský avatar
regulus
Stálý člen
Příspěvky: 272
Registrován: 09 úno 2012 18:24
Reputace: 264
Obrázky: 0

Re: Regulus 2014

Příspěvekod regulus » 30 pro 2014 21:19

30.12.2014

Capsicum Lanceolatum

Článek o něm zde na foru:
http://www.chilli-forum.cz/venkovni-gal ... 95-56.html


Fotografie je z půlky října.
Zajímavé je u těchto horských kytek, že neustále obměňují listy. Starší žloutnou padají na zem a rostlina vytváří nové. Paprika si vytváří substrát proti vyschnutí půdy (přírodní nastýlka). V rezervaci, odkud pochází je kamenitá půda.


20735


Konec října.
Detail zralého oranžově červeného plodu.
Na dalším obrázku je vidět, že stále kvete a zárověň zrají plody.


20736

20737


Polovina listopadu.
Ostatní papriky jsou sklizeny, pouze Rocota dozrávají ve skleníku. Capsicum lanceolatum počasí mezi 2-10°C nevadí. Bez problému vydrželo malé ranní přízemní mrazíky.


20738


Začátek prosince.
Jako poslední paprika šla přezimovat na chodbu.


20739


Část sklizených plodů.
Nepálí, mají zvláštní mírně nahořklou chuť, trochu podobnou jeřabinovým plodům. Jsou hodně šťavnaté.


20740


Semena se podobají barvou i tvarem semenům z Rocot, ale jsou podstatně menší - asi 1/4 - 1/5.

20741


Zpět na „Co jsme vypěstovali v roce 2014“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti