Pepinuv první rok

Naše pěstitelské snažení v roce 2021
Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 1675
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Reputace: 5904
Obrázky: 0

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Faboš » 03 lis 2021 08:32

Tak tak... chunan se hodí všude. Já si ji moc rád dávám do bílého jogurtu. To je pecka.
A pak (mistní co již ochutnali mi dají jistě za pravdu) když tak takovýho retarda narvu do Hrdlořeza tak to vystřelí na Mars nejen toho buřta...

Pepino
Stálý člen
Příspěvky: 124
Registrován: 07 úno 2021 19:34
Reputace: 220
Obrázky: 0
Bydliště: Střední Čechy

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Pepino » 03 lis 2021 12:02

Tak do jogurtu si ji moc nedokážu představit, ale právě jsem si to plácnul k řízku s bramborem a je to pecka.... Tea Racer mi koukám rovnou stihl odpovědět na to, jak dlouho pasta vydrží.... Stalo se někomu z vás, že se pasta zkazila? A jak se to vůbec pozná? Když teda pominu třeba viditelnou plíseň atp.

Možná ji zkusím do tvarohu, na sladko už mě moc nebere a když to jde do jogurtu, tak tvaroh to musí zvládnout taky...

Uživatelský avatar
Faboš
Stálý člen
Příspěvky: 1675
Registrován: 05 črc 2018 13:49
Reputace: 5904
Obrázky: 0

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Faboš » 03 lis 2021 13:21

Pokud si tam nezatáhneš bordel třeba od špinavýho, či olíznutýho příboru tak nemá důvod se zkazit. Dobrý je třeba lžičku přelit vodou z rychlovarky a pak nabírat.
Pozná se to právě že ti tam začne růst nějaká jiná kultůra než ta naše...

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9082
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Tea Racer » 03 lis 2021 22:28

Pepino píše:
03 lis 2021 12:02
Tak do jogurtu si ji moc nedokážu představit, ale právě jsem si to plácnul k řízku s bramborem a je to pecka.... Tea Racer mi koukám rovnou stihl odpovědět na to, jak dlouho pasta vydrží.... Stalo se někomu z vás, že se pasta zkazila? A jak se to vůbec pozná? Když teda pominu třeba viditelnou plíseň atp.

Možná ji zkusím do tvarohu, na sladko už mě moc nebere a když to jde do jogurtu, tak tvaroh to musí zvládnout taky...
Ještě se mi to nestalo a to ji dělám asi 10 let... po otevreni ji mám v lednici...pokud to dobře prokvasí, tak to je konzerováno těmi kvasinkami, takže se to zkazit moc nemůže. Je to konzervováno mikroorganismy, alkoholem, solí... tak snad ani nemůže :D

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 781
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2386
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod vsezved » 03 lis 2021 22:43

U mně Chunan kvasí hodně pomalu. Kolikrát ani nepozoruji žádné kvašení (hlavně na začátku, když to sleduji). Třeba po 1/2 roce zjistím, že to muselo vykvasit, že jsem skleničku naplnil příliš. Pak víčko dotáhnu, utřu skleničko i přeteklý obsah a již nic víc nevykvasí. Teplotu skladování mám mezi 20-26℃ a nikde nepozoruji žádné kažení. Vlastně jo, plíseň jsem měl z venku na skleničce na závitu, když jsem ji špatně otřel.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9082
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Tea Racer » 04 lis 2021 09:43

vsezved píše:
03 lis 2021 22:43
U mně Chunan kvasí hodně pomalu. Kolikrát ani nepozoruji žádné kvašení (hlavně na začátku, když to sleduji). Třeba po 1/2 roce zjistím, že to muselo vykvasit, že jsem skleničku naplnil příliš. Pak víčko dotáhnu, utřu skleničko i přeteklý obsah a již nic víc nevykvasí. Teplotu skladování mám mezi 20-26℃ a nikde nepozoruji žádné kažení. Vlastně jo, plíseň jsem měl z venku na skleničce na závitu, když jsem ji špatně otřel.
A dáváš tam kvalitní víno? V receptech se objevuje vodka nebo jiný silnější alkohol, což je vlivem špatného překladu. A tím alkoholem se to naopak konzervuje a nekvasí. Ideální rýžové víno, což se dneska snadno koupí. Já mám nejlepší zkušenost s tím červeným tedy...

Mikymoto
Stálý člen
Příspěvky: 349
Registrován: 05 srp 2021 18:50
Reputace: 1019
Obrázky: 0
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod Mikymoto » 04 lis 2021 09:47

Ooou, ono se to jako ještě může zvednout? Já sem ty skleničky plnil celkem pěkně až pod víčko, kde může být tak 3 mm prostor. Pravda, až po cca 14 dnech, kdy to žilo svým životem ve velkém hrnci na schodech do sklepa (teplota odhadem 18°) - takže by to mohlo být fermentované dost, ale to zvedání mě teď trochu "postrašilo". Takže je lepší tam nechávat větší rezervu?

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 781
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2386
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Pepinuv první rok

Příspěvekod vsezved » 04 lis 2021 11:11

Tea Racer píše:
04 lis 2021 09:43


A dáváš tam kvalitní víno? V receptech se objevuje vodka nebo jiný silnější alkohol, což je vlivem špatného překladu. A tím alkoholem se to naopak konzervuje a nekvasí. Ideální rýžové víno, což se dneska snadno koupí. Já mám nejlepší zkušenost s tím červeným tedy...
Snažím se dávat jenom kvalitní víno, většinou červené. Když jsem v loni scháněl rýžové, tak se mi povedlo sehnat jenom nějaké na vaření a tam předpokládám, že se o kvalitě moc mluvit nedá.
Letos jsem zkusil bílé, nějaký pozdní sběr, které bylo i dobře pitné. A kvašení teda hodně pomalé. Občas nějaká bublinka ale vzdouvání ani náhodou.
Konzistenci se samozřejmě snažím vše na jemno a poté papriky na hrubo dle tvého doporučení.
Ještě mne napadá, zda to nemám trochu moc utopené. Papriky měli poměrně dost vody a vína dávám dle návodu na spodní hranici a až po smíchání vidím, že to trochu více plave.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.


Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2021“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů