Vsezvedovo začátek 2019/2020

Naše pěstitelské snažení v roce 2020
vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 779
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2368
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod vsezved » 04 říj 2020 12:37

Tak první plod Rocoto manzano red - chuť není příliš výrazná. Stěna tlustá, divil jsem se, že okolo semínek je klasická dužina. Okusil jsem na chleba s máslem a dužina je dost tvrdá. Většina Bacatum je s chlebem lepší a voňavější. Věřím, že po plnění třeba sýrem a zapečení budou chutnat obdobně dobře, jako Jalapeno. Chuť ale není špatná, jen je jiná, než na co jsem zvyklý.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 779
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2368
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod vsezved » 04 říj 2020 20:45

Dnes jsem měl k večeři špagety dle jednoduchého receptu: špagety, šalvěj, chilli, parmagiano, panenský olivový olej.
Sice mám na záhoně a ve skleníku mnoho plodů, ale chtěl jsem změnu a taky ověřit, že mi bude sušená zásoba stačit do další sezony.
Posypal jsem špagety téměř souvislou vrstvou a na jídle jsem si pochutnal. Ovšem pálivost jsem očekával větší.

Asi budu muset ještě něco nasušit. Buď jsem si už zvykl, nebo moje Bhut jolokia má menší grády.

Jak vidíte pálivost Bhut jolokia salmon? Z informací na netu je v rozsahu 200k- 1M. Pro představu přikládám foto.
686776867668264
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

Uživatelský avatar
Quentin_Bull_89
Stálý člen
Příspěvky: 1465
Registrován: 09 kvě 2018 17:58
Reputace: 1963
Obrázky: 0
Bydliště: Kypr, Oroklini

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod Quentin_Bull_89 » 05 říj 2020 16:01

Ta salmonka je dokonalá. Palivost si netroufám říci, ještě jsem neměl čest koštovat. Mega mi ale na Salmonku přijde dost.
„Chilli je jako plamen: jakmile neroste, zhasíná.“ :chilli11:

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 779
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2368
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod vsezved » 10 říj 2020 07:52

V pátek jsem si vyšetřil trochu času na menší sběr. Větší hromada toho je ještě na kytkách. Bral jsem pouze zcela dozrálé plody, technicky zralé zkusím ještě dovybarvit.

69806


Ring of fire, Bhut jolokia salmon na sušení
69807

Jalapeno a rocoto na plnění sýrem
69808


Papričky pro první Srirachu jsou pouze BRMX (F3 červená varianta)
69809
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 779
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2368
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod vsezved » 05 lis 2020 19:48

Asi před 14 dny přes zahrádku přeběhl mírný mrazík. Ve skleníku OK, ale nejvíce to odneslo Rocoto venku v growbagu. Ostatní venkovní kytky měli pouze spálené vršky ale jeli dál. Na Rocotu bylo asi 15 nedozrálých plodů. Doufal jsem, že to dozraje. Cca po týdnu jsem dal Rocoto do skleníku. Postupně usychá od vrchu a plody opadávají. Ty, kterým moc nechybělo ke zralosti začaly měknout a hnít.

Dnešní noc je předpověď -1.5, takže bude u nás mezi -3 až -4°C. Obral jsem zbytek plodů z venku a raději i ze skleníku, které zužitkuji.

Lemon drop a Aji white fantasy hodnotím jako neskutečné plodnice, pokud jsou ve skleníku. Lemon drop jsem měl i venku a oproti skleníkové je to velký rozdíl a též na něm zůstalo dost nedozrálých a stále ještě kvetl.
Ze záhonu jsem zkusil zachránit obsypané Habanero. Ve skutečnosti dvě kytky vedle sebe, každá rozdílné plody. Musím kouknout, co se více blíží původnímu Habaneru a co je již něčím šmrnclé.

Foto dám možná zítra, snad se k tomu dostanu a odhodlám.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 779
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2368
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod vsezved » 26 pro 2020 17:54

Tak z asi 5 rostlin, které jsem chtěl přezimovat mi zatim nechcípla jenom 1 a ta už je též na odchodu. Ani jsem je "nestačil" vyfotit. Dával jsem je dovnitř pozdě a ani jsem neprolil kořeny.

Už si dělám předběžný plán na 2021. Pálivek mám nasušeno dost a tak plánuji jen Big black mama pro radost. Ostatní jsou jemnopalky a pár sladkých. Zatím to vypadá takto. Seznam ještě není zcela konečný, ale množství druhů moc rozšiřovat nechci:

Black cuban
Antohi romanian
Count Dracula
Jalapeno Black
Cascabel (Chille bola)
Thai orange
Etna peperoncino
Kardoula Kampanaki
Peter pepper penis red
Mini Rocoto brown
Dulce Italiano
Ferenc Tender
Bulgarian carrot
Jalapeno giant
Jalapeno M.
Jalapeno early
Jalapeno telica
Aji fantasy orange
Jalapeno senorita
Sicilian peperoncino
Aji melocoton
Aji Guayana
BBM
velká červená (malpet)


Jelikož chci čerstvou ochutnávku co nejdříve, tak jsem již pár semínek strčil do jiffů. Začínám zcela bez rozmazlování. Kromě namočení na 24 hodin jsem nepoužil žádný inkubátor a po vyklíčení jsou v teplotě cca 16-19°C. Světlo jen to, co pochytají za oknem. Trocha rozmazlování bude až pro hlavní várku rostlinek.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.

Uživatelský avatar
Tea Racer
Stálý člen
Příspěvky: 5414
Registrován: 17 dub 2016 11:00
Reputace: 9077
Obrázky: 0
Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod Tea Racer » 27 pro 2020 09:23

Moc hezký výběr, mám rád Peperoncino, nevím jaké mám, pestuji ho již 3. rok.
Jaký je rozdíl (dle Tebe v chuti a výnosu) v Etna a Sicilian peperoncino?

vsezved
Stálý člen
Příspěvky: 779
Registrován: 09 pro 2019 22:24
Reputace: 2368
Obrázky: 0
Bydliště: Stod

Re: Vsezvedovo začátek 2019/2020

Příspěvekod vsezved » 27 pro 2020 12:32

Ty dvě Peperoncina neumím porovnat. Ochutnával jsem jen jedno a to Etna peperincino. Sicilian peperoncino jsem sehnal semínka a ani na netu jsem nenašel přesné informace, co by ze semínek mělo vzejít. Takže to bude i pro mne překvapení.
Každý máme svoji úchylku. Život je otázkou priorit.


Zpět na „Co jsme pěstovali v roce 2020“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host